Producătorii autohtoni care vor să-şi vândă produsele de sezon – bunătăţi ca la mama acasă – în Târgul de Crăciun, organizat, în perioada 2 – 24 decembrie, în Cetatea Oradea, sunt aşteptaţi să se înscrie sub umbrela Asociaţiei pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare ”Crişana”.

Asociaţia dispune de două spaţii mari, alăturate, numite Casa cu bunătăţi şi Casa Vinului, în suprafaţă de peste o mie de metri pătraţi, încălzite, cu mobilier şi decorate specific pentru Sărbătorile de Iarnă, unde producătorii îşi vor putea vinde ofertele, în condiţii financiare de organizare mai convenabile decât dacă s-ar înscrie individual.

Este un nou motiv de a ne întâlni şi a de ne cunoaşte producătorii cei mai apropiaţi de sufletul nostru şi de a ne ajuta. Pentru că pe lângă faptul că le aducem orădenilor ofertele unor producători autohtoni, noi, ca asociaţie, le oferim celor care vor să vină să-şi comercializeze produsele de sezon şi facilităţile spaţiului de expunere,” a declarat Dorin Popa, preşedintele asociaţiei.

În Casa cu bunătăţi sunt aşteptaţi, aşadar, producătorii de preparate din carne (cârnaţi, şuncă, caltaboşi, jumări), diverse specialităţi-delicatesuri din carne de gâscă, vânat, iepuri etc, dulceţuri, lactate, conserve, murături, sucuri şi siropuri naturale, cozonaci, turtă dulce şi alte cocături apetisante, ceaiuri aromate, combinaţii de plante benefice pentru sănătate, fructe uscate, miere din florile de pe plaiuri bihorene.

În Casa vinului sunt invitaţi producătorii din Bihor, pentru a se face cunoscuţi într-un Salon al vinului bihorean. Va fi o zonă de hobby pentru pasionaţii de vinuri, unde se vor expune chiar şi diplome, medalii, cupe, primite ca recompense pentru vinurile create, cu degustări de vinuri pe diferite zone ale Bihorului. Într-o zi, o degustare cu vinuri din Sântimbreu, în altă zi, degustare cu vinuri de Săcueni sau de Diosig etc.

Dacă ar participa ei ca şi persoane juridice, spaţiul ar trebui licitat. Faptul că noi suntem asociaţie, ne oferă dreptul să intrăm în parteneriat cu atribuire directă. Noi încercăm să găsim împreună cu producătorii soluţii pentru plata spaţiului închiriat, discutând cu fiecare în parte, astfel încât să ne susţinem unii pe alţii şi să aducem pe masa orădenilor, bihorenilor, cele mai sănătoase alimente,” a precizat Dorin Popa.

La Sărbătoarea recoltei, organizată, în premieră, de Asociaţia Crişana în septembrie, producătorii au rămas fără marfă, atât de mare a fost interesul şi… apetitul orădenilor pentru produsele noastre, autohtone, sănătoase și gustoase.

În cele 23 zile, cât durează Târgul de Crăciun, organizatorii estimează prezența a minim 39.000 de vizitatori.

Informaţii şi înscrieri, la Şerban Juhasz, telefon : 0770 969144 sau la Dorin Popa, telefon 0731 333 660.

Sursa: Fermierul Bihorean, nr. 46 / noiembrie – decembrie 2016
Autor: Mariana Gavrila