Sărbatoarea Recoltei ediția a II-a se desfășoară în perioada 29 septembrie – 01 octombrie, în Cetatea Oradea, cu scopul de a facilita interacțiunea dintre producătorii locali de fructe și legume și consumatorii orădeni, având și invitați de seama pe scenă: Taraful Caliu, Mihai Mărgineanu și artiști ai ansamblurilor folclorice, reuniți in concertul „Asa-i toamnă pe la noi”

sarbatoarea recoltei 2017 oradea

Bucuriile toamnei de la țară pentru orădeni și bihoreni
Sărbătoarea Recoltei 29 Septembrie – 01 Octombrie 2017

Toamna, pentru oamenii de la țară care lucrează pământul, este un motiv de sărbătoare atunci când își strâng recolta după un an de zile de trudă. Sărbătoarea poate fi deplină atunci când bucuria este împărtășită cu cei care beneficiază de recoltele de la țară și astfel s-a născut Sărbătoarea Recoltei din Cetatea Oradea.
Ca orice sărbătoare dedicată, vom avea standuri cu recolta de fructe și legume de anul acesta precum și alte produse alimentare proaspete și conservate de la țară. Astfel, consumatorii din Oradea și Bihor au ocazia să își facă aprovizionarea de toamnă, având o cămară bogată pentru iarnă, între orele 10.00 – 19.00 la Târgul de Toamnă din cele trei zile ale manifestării.

Pentru că tradițiile și meșteșugurile s-au născut la țară, pe lângă produsele agricole, civilizația rurală își asigura și îmbrăcămintea, obiectele de mobilier și alte lucruri necesare în casă și pentru petrecerea timpului liber. Este un moment prielnic de a promova și a ne bucura de aceste obiecte și vestimentații create de meșterii populari de care, din păcate, civilizația ne îndepărtează tot mai mult ducând la dispariția lor odată cu ultimele generații de meșteri adevărați. Este un moment în care să admirăm frumusețea și autenticitatea acestor meșteșuguri în cadrul Târgului Meșterilor Populari din Bihor, răsplătindu-le efortul cu un gest de a veni până în Cetate pentru acești oameni darnici și harnici care oferă atât de mult și cer atât de puțin, doar să îi privim și eventual să cumpărăm o amintire autentică lăsată moștenire de strămoșii noștri. Meșterii din ce în ce mai puțini și mai bătrâni, mai păstrează aceste comori de autenticitate pe care comunitatea ar trebui să și le asume și să găsească soluții de a le păstra, fiind o parte din indentiatea noastră în acest mileniu al globalizării și islamizării.
Această sărbătoare a recoltei vă așteaptă în Cetate cu mic cu mare, pentru că avem pentru fiecare și produse și bucurii. Astfel, cei mici, vor avea jocuri simple și ingenioase care să le stimuleze implicarea și ingienozitatea, renunțând la acele jocuri urbane ce stimulează adrenalina, care îi distrag și îi îndepărtează de legătura firească cu natura. Pentru copiii mai mici avem jocuri în care vor putea descoperi legumele și fructele după forma, culoarea și numele lor. Copiii vor primi la intrare un coș pe un cartonaș pe care îl vor putea umple cu bunătățile toamnei, trecând pe la standuri, de unde vor primi legumele sub forma unor abțibilduri. Pe aceia mai harnici și ambițioși, care vor face efortul de a umple coșul, vor fi premiați prin tragere la sorți, pe scenă duminică, de la orele 16.00.
Pentru că sărbătoarea e un motiv de cântec, joc și voie bună, pe scena din Cetate ne vor încânta în fiecare seară artiști populari amatori autentici veniți din mai multe localități din județul Bihor. Va fi iarăși un moment de recuperare și recunoaștere a valorilor indentitare ale comunităților orădene și bihorene. Din fericire, în acest domeniu încă ne putem bucura de foarte mulți tineri care au preluat costumele populare, jocul și cântecul popular bihorean. Pentru pretențioși avem și artiști consacrați: vineri un taraf autentic de muzică lăutărească, sâmbătă Mihai Mărginean cu al lui ,,Cadeee…”, atât de cunoscut și gustat, iar duminică un final apoteotic cu Ansamblul Crișana, Veta Biriș și Sava Negrean Brudașcu.
Știința nu va lipsi și nu va umbri bucuriile acestei toamne, ba dimpotrivă, va fi un motiv de a împărtăși tehnologii moderne între producători, profesioniști și instituții de specialitate în cadrul unor workshop-uri ce se vor desfășura în fiecare zi cu tematici specifice. Tot în acest registru de știință și tehnologie vom avea expozanți cu utilaje, ambalaje, accesorii și produse de combatere a bolilor și dăunătorilor, atât de necesare unei producții eficiente și sănătoase pentru anul viitor.

Alte articole despre Sărbătoarea Recoltei 2017
eBihoreanul
Comunicat de presa